Opcje drukowania:

Lekkie ciasto

Ilość porcji10 porcjiCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia1 godz. 5 minutCałkowity czas1 godz. 20 minut

 1 ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 łyżeczka cynamonu
 3 banany
 4 łyżki cukru trzcinowego
 4 łyżki oleju rzepakowego
 2 łyżki jogurtu naturalnego
 2 jajka
 2 garście malin
 1 tabliczka gorzkiej czekolady
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 ºC z funkcją grzania termoobieg (jeżeli grzałka góra - dół temperaturę podnosimy o 10 ºC, czyli nastawiamy na 190 ºC). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski przesiać mąkę wraz z solą, proszkiem, sodą i cynamonem. Wymieszać z cukrem

3

Za pomocą blendera lub rozdrabniacza zmiksować wszystkie mokre składniki tj. banany, olej, jajka i jogurt.

4

Połączyć zawartość obu misek. Mieszać aż ciasto będzie jednolite. Dodać garść malin i połowę posiekanej drobno czekolady. Ponownie wymieszać.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzch wyłożyć pozostałą czekoladę i maliny. Piec przez 60-70 minut lub do momentu, kiedy patyczek włożony w środek pozostaje suchy.

Możliwości:
6

zamiast maki pszennej razowej można użyć: mielonych migdałów, maki gryczanej lub połowę porcji mąki kokosowej,

7

zamiast bananów można użyć ugotowanego batata (ok 1 szklanka) lub purée z dyni (1 szklanka),

8

cukier trzcinowy - można zastąpić cukrem kokosowym, erytrytolem, białym cukrem, syropem klonowym lub z agawy,

9

zamiast czekolady można użyć dowolnych orzechów,

Uwaga!
10

ciasto nie jest zbyt słodkie - jeżeli lubisz mocniejszy, słodki smak dodaj więcej cukru - wszystko zależy od dojrzałości bananów - im ciemniejsze tym lepsze

11

ciasto można przechowywać przez 1 tydzień w lodówce

12

moje ciasto z góry, dodatkowo udekorowałam świeżymi malinami i mrożoną czerwoną porzeczką.

Wartości odżywcze

Porcji 10