Opcje drukowania:

Lekki sernik czekoladowy

Ilość porcji10 porcjiCzas Przygotowania20 minutCzas pieczenia1 godz. 10 minutCałkowity czas2 godziny

Składniki na spód: 
 ¾ szklanki mąki pszennej razowej
 3 łyżki cukru trzcinowego
 2 łyżki masła
 1 łyżka wody bardzo zimnej (lodowatej)
Składniki na masę serową:
 6 jajek
 250 g mascarpone
 3 łyżki masła
 100 ml mleka
 3 łyżki kakao
 3 łyżki maki ziemniaczanej
 150 g cukru
Przygotowanie spodu:
1

Dno foremki o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (uwaga! tylko dno - boków niczym nie smarujemy i nie wykładamy!). Nastawić piekarnik na temperaturę 200 º C z funkcją grzania góra- dół

2

Przesianą mąkę wraz z cukrem dobrze wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło, lodowatą wodę i szybko zarobić na gładkie ciasto.

3

Ciastem wyłożyć dno foremki i włożyć do piekarnika na 10 minut aby podpiec spód.

Przygotowywanie masy serowej:
4

Mascarpone połączyć z żółtkami, mlekiem, roztopionym masłem, mąką ziemniaczaną i kakao. Ma powstać gładka jednolita masa.

5

Za pomocą miksera ubić białka na sztywno,zmniejszyć obroty i wsypywać po łyżce cukru na minutę. Ma powstać gładka, sztywna masa.

6

Do masy czekoladowej przełożyć 1/3 ubitych białek i delikatnie wymieszać (to bardzo ważne aby od tego momentu delikatnie obchodzić się z ciastem). Kiedy masa będzie miała jednolity kolor ponownie dodać 1/3 ubitych białek i delikatnie połączyć z resztą. Na koniec dodać pozostałe - ubite białka i ruchami od dołu do góry delikatnie wymieszać z masą.

7

Gotową masę przelać na podpieczony spód i piec w piekarniku 70 minut w temperaturze 160 º C z funkcją grzania góra- dół w kąpieli wodnej (na dno piekarnika wkładamy blaszkę z wodą).

8

Ciasto wystudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie włożyć do lodówki na co najmniej 4 godziny - najlepiej na całą noc

Wartości odżywcze

Porcji 0