Opcje drukowania:

Lekka wersja Sałatki CEZAR

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia15 minutCałkowity czas25 minut

 1 sałata rzymska (370g)
 1 pierś z kurczaka (200g)
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka słodkiej papryki (2g)
 200 g pomidorków koktajlowych (2 garście)
 2 łyżki parmezan (10g)
 1 bułka ciabatta (125g)
 1 łyżki oliwa z oliwek (10 g)
składniki na sos Cezar
 2 łyżki majonezu (50g)
 1 łyżki jogurtu (25g)
 1 łyżeczka musztardy (10g)
 1 łyżki soku z cytryny (5g)
 2 łyżki startego parmezanu (10g)
 świeżo zmielony pieprz
1

Kurczaka pokroić w paseczki o grubości 1 cm.

2

Ząbek czosnku rozetrzeć z solą i natrzeć nim mięso. Dodatkowo kurczaka oprószyć papryką i skropić oliwą – odłożyć na minimum 30 min.

3

Wszystkie składniki sosu Cezar wymieszać ze sobą i odstawić na czas przygotowania sałatki.

4

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

5

Kurczaka piec 10- 15 min po 5 min dodać ciabattę pokrojoną na grzanki i skropione oliwą.

6

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać rękami. Wymieszać ją z przygotowanym sosem. Dodać przekrojone w pół pomidorki koktajlowe, upieczonego kurczaka i grzanki. Całość dodatkowo oprószyć parmezanem.

możliwości
7

można użyć dowolnej sałaty lub miksu sałat

8

sałatkę można wzbogacić o dowolne warzywa

9

do sosu można dodać 1 ząbek czosnku lub 3-4 fileciki anchovis

Wartości odżywcze

Ilość 1090 g

Porcji 3


Ilość na porcję
Kalorie 515
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 30g47%
Węglowodany 29g10%

Błonnik pokarmowy 3.3g14%
Białko 32.3g65%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.