Opcje drukowania:

LECZ-O co chodzi?

Ilość porcji4 porcje

 1 cebula
 3 ząbki czosnku
 1 czerwona papryka
 1 zielona papryka
 1 cukinia
 ½ kabaczka
 3 pomidory
 1 pęto kiełbasy podsuszanej
 1 zielona cebulka
 3 łyżki oleju
 2 łyżki masła
 czerwona słodka papryka 3 łyżeczki
 słodka wędzona papryka 2 łyżeczki*
 sól i pieprz
 * jeżeli nie masz  wędzonej papryki zwiększ ilość słodkiej papryki. Polecam poszukanie w sklepach tej przyprawy bo jest fenomenalna i komponuje się z wieloma daniami dając im wspaniały smak.
1

W dużym garnku z grubym dnem rozgrzej olej i masło.

2

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smaż, aż cebulka się zeszkli i nabierze rumianego koloru.

3

Posyp cebule słodką i wędzoną czerwoną papryką, zamieszaj. Dodaj pokrojoną w talarki kiełbasę i chwilkę smaż.

4

Następnie do garnka dodaj pokrojoną w kostkę:  paprykę, pomidory, obrany ze skóry i bez gniazd nasiennych kabaczek oraz cukinię.

5

Całość duś na średnim ogniu około 15 min. Dopraw solą i pieprzem. Posyp zielona cebulką.

6

Jeżeli chcesz aby warzywa były bardziej miękkie zwiększ czas duszenia do 30 min. Ja lubię warzywa twarde i jędrne i proponowany przeze mnie przepis podaje moją ulubiona wersję.

Wartości odżywcze

Porcji 4