Bakłażany kroimy w podłużne plastry o grubości około 0,5 cm - lekko solimy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie osuszamy je ręcznikami papierowymi. Cukinię i pomidory również kroimy w paski.
Podsmażamy bakłażany i cukinie na patelni, na małej ilości oliwy.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała zasmażka.
Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki – tak długo, aż zacznie przypominać gęsty krem. Pod koniec wsypujemy ser i mieszamy aż się rozpuści.
Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy na nim w następującej kolejności:
podgotowane płaty makaronu lasagnia,
plastry grillowanego bakłażana,
cukinię z grilla
sól i pieprz
starta mozzarella
1/2 sosu beszamelowego
ponownie płaty makaronu
bakłażan
cukinia
pokrojone w plastry pomidory
całość posypać solą i pieprzem
plastry mozzarelli
znowu płaty makaronu
pozostały sos beszamelowy
tarty parmezan lub mozzarella
Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i pieczemy około 20 minut.
Przed podaniem polecam odczekać 10 minut wtedy łatwiej się kroi i wykłada.
Ja zawsze podgotowuje płaty makaronu lasagni w osolonym wrzątku przez około 3 minuty - tak przygotowane płaty wykładam do formy.
Porcji 0