Opcje drukowania:

Lasagnia warzywna

Ilość porcji7 porcji

Składniki dla 2 - 3 osób
 makaron lazania (około 6-8 płatów)
 1 bakłażan
 1 cukinia
 2 duże świeże pomidory
 oliwa z oliwek
 2 sztuki sera mozzarella
 sól i pieprz
 parmezan
Beszamel:
 4 łyżki
 4 łyżki masła
 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
 1 litr mleka
 1 gałka muszkatołowa
 sól i pieprz do smaku
 4 łyżki startego parmezanu lub mozzarella
1

Bakłażany kroimy  w podłużne plastry o grubości około 0,5 cm - lekko solimy i odstawiamy na około 15 minut. Następnie osuszamy je ręcznikami papierowymi. Cukinię i pomidory również kroimy w paski.

2

Podsmażamy bakłażany i cukinie na patelni, na małej ilości oliwy.

3

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy aby powstała zasmażka.

4

Dodajemy mleko i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki –  tak długo, aż zacznie przypominać gęsty krem. Pod koniec wsypujemy ser i mieszamy aż się rozpuści.

5

Beszamel doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

6

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Wykładamy na nim w następującej kolejności:
podgotowane płaty makaronu lasagnia,
plastry grillowanego  bakłażana,
cukinię z grilla
sól i pieprz
starta mozzarella
1/2 sosu beszamelowego
ponownie płaty makaronu
bakłażan
cukinia
pokrojone w plastry pomidory
całość posypać solą i pieprzem
plastry mozzarelli
znowu płaty makaronu
pozostały sos beszamelowy
tarty parmezan lub mozzarella

7

Całość wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C i pieczemy około 20 minut.

8

Przed podaniem polecam odczekać 10 minut wtedy łatwiej się kroi i wykłada.

Uwaga!
9

Ja zawsze podgotowuje płaty makaronu lasagni w osolonym wrzątku przez około 3 minuty - tak przygotowane płaty wykładam do formy.

Wartości odżywcze

Porcji 7