Opcje drukowania:

Kurczak w szpinakowym pesto

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia25 minutCałkowity czas35 minut

 4 udka z kurczaka
 1 łyżka miodu
 2 czerwone cebule
 ½ granatu
 sól
 1 łyżka oleju rzepakowego
Na pesto:
 100 g szpinaku baby
 110 g łuskanego słonecznika
 110 ml oleju rzepakowego nierafinowanego
 4 łyżki startego parmezanu
 sól i pieprz
1

Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Natłuścić brytfankę olejem i umieścić w niej udka kurczaka posmarowane miodem i oprószone solą.

2

Do brytfanki dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Piec przez 25 minut.

3

Przygotować pesto, miksując wszystkie jego składniki razem. Doprawić odpowiednio solą i pieprzem.

4

Udka kurczaka z cebulą podawać z pesto oraz obficie posypane ziarenkami granatu.

Możliwości:
5

można użyć piersi kurczaka lub filetów z łososia

6

zamiast szpinaku w pesto można dodać bazylię, jarmuż lub natkę pietruszki.

Wartości odżywcze

Porcji 4


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35