Opcje drukowania:

Kurczak po chińsku 在中国鸡

Ilość porcji1 porcja

 2 piersi kurczaka
 1 l bulionu warzywnego
 ½ opakowania mrożonki chińskiej
 2 ząbki czosnku
 sos sojowy
 sól
 papryka ostra
 curry
 pieprz świeżo mielony
 tabasco
 300 g przecieru pomidorowego (passaty)
 3 łyżki oleju
 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
 ½ szklanki wody
Dodatek:
 ryż biały długoziarnisty
 curry
 słodka czerwona papryka w proszku
 1 łyżka masła
1

Pierś kurczaka wymyć, osuszyć i pokroić w paseczki lub kostkę. Posypać curry, papryką i solą. Pozostawić w lodówce na 1 godzinę.

2

Na patelni rozgrzać olej. Dodać 2 ząbki czosnku w łupinach przekrojonych w poprzek na 2 połówki.

3

Dodać kurczaka i równo obsmażyć z każdej strony.

4

Na patelnię z kurczakiem wrzucić pół opakowania mrożonki chińskiej, zalać bulionem, doprawić sola, pieprzem  tabasco, sosem sojowym i przecierem pomidorowym. Dusić ok 15-20 min.

5

Ugotować ryż wg instrukcji na opakowaniu.

6

W połowie szklanki wody rozpuścić łyżeczkę maki ziemniaczanej. Dodać ją do sosu cały czas mieszając. Sos zgęstnieje.

7

Ugotowany ryż doprawić słodką papryka, curry i łyżka masła.

8

Podawać ze świeżą miętą.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35