Opcje drukowania:

Kurczak na sosie pomidorowym

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas35 minut

 4 piersi kurczaka
 400 g pulpy pomidorowej
 2 ząbki czosnku
 4 łyżki jogurtu naturalnego
 1 zielona papryka
 1 żółta papryka
 1 cukinia
 1 świeże oregano
 1 starty parmezanem
 2 łyżki oliwy z oliwek
 100 g sera feta
 sól i pieprz
1

Piekarnik rozgrzać do temperatury do 180 °.

2

W każdej piersi zrobić nacięcie nożem i umieścić w środku ser feta.

3

Mięso z zewnątrz oprószyć sola i pieprzem.

4

Warzywa pokroić w paski, skropić pozostałą łyżką oliwy.

5

Przecier pomidorowy wymieszać w misce z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i łyżka oliwy. Doprawić sola i pieprzem.

6

Umieścić w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym uprzednio jedną łyżką oliwy z oliwek: sos pomidorowy, następnie warzywa a na koniec piersi kurczaka.

7

Piec przez 25-30 minut, aż kurczak będzie miękki i złoty. Przed podaniem oprószyć parmezanem i świeżym oregano.

Wartości odżywcze

Porcji 0