Jogurt wymieszać z solą i wyłożyć na uprzednio dokładnie umyte, osuszone i wyłożone lnianą ściereczką sito.
Sito umieścić na misce, aby mogła swobodnie ściekać serwatka. Całość włożyć do lodówki na 48 godzin. (już po 24 godzinach serek jest gęsty jednak radzę odczekać minimum 48 godzin. Z każdym dniem nabiera on twardszej konsystencji jak i robi się pikantny).
Po 2 dniach odcisnąć ser, ręce posmarować olejem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Wykładać je do słoika wraz z świeżymi ziołami (ja użyłam tymianku i oregano), ząbkiem czosnku i czerwonym pieprzem. Zalać całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno tak aby przykrył wszystkie serowe kulki.
Odstawić na 3 dni do lodówki, aby smaki się połączyły.
kuleczki przed marynowaniem można obtoczyć w drobno posiekanym szczypiorku, czarnuszce lub posiekanych orzechach
do marynaty z oleju rzepakowego można dodać papryczkę chili, krążki cebuli lub koper, rozmaryn
serek ten na samym początku można wzbogacić o inne przyprawy np. zatar, słodką, wędzoną paprykę czy mielony czosnek
Porcji 0