Opcje drukowania:

Kuleczki serowe z jogurtu

Ilość porcji210 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas5 dni

 400 g jogurtu naturalnego (pełnotłustego)
 1 szczypta soli
 1 olej rzepakowy tłoczony na zimno
 świeże zioła
 1 ząbek czosnku
 czerwony pieprz
1

Jogurt wymieszać z solą i wyłożyć na uprzednio dokładnie umyte, osuszone i wyłożone lnianą ściereczką sito.

2

Sito umieścić na misce, aby mogła swobodnie ściekać serwatka. Całość włożyć do lodówki na 48 godzin. (już po 24 godzinach serek jest gęsty jednak radzę odczekać minimum 48 godzin. Z każdym dniem nabiera on twardszej konsystencji jak i robi się pikantny).

3

Po 2 dniach odcisnąć ser, ręce posmarować olejem i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

4

Wykładać je do słoika wraz z świeżymi ziołami (ja użyłam tymianku i oregano), ząbkiem czosnku i czerwonym pieprzem. Zalać całość olejem rzepakowym tłoczonym na zimno tak aby przykrył wszystkie serowe kulki.

5

Odstawić na 3 dni do lodówki, aby smaki się połączyły.

Możliwości:
6

kuleczki przed marynowaniem można obtoczyć w drobno posiekanym szczypiorku, czarnuszce lub posiekanych orzechach

7

do marynaty z oleju rzepakowego można dodać papryczkę chili, krążki cebuli lub koper, rozmaryn

8

serek ten na samym początku można wzbogacić o inne przyprawy np. zatar, słodką, wędzoną paprykę czy mielony czosnek

Wartości odżywcze

Porcji 0