Opcje drukowania:

Kukurydza z niebieskim sosem – jak gotować kukurydzę?

Ilość porcji3 porcje

Składniki na 3 porcje:
 3 kolby kukurydzy
 3 łyżek  cukru
 200 g serka lekkiego (ja użyłam Bieluch)
 100 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam sera Lazur)
 sól różowa himalajska
 pieprz biały
1

Do dużego garnka wlać wodę, dodać cukier i wrzucić obrane kukurydze. Doprowadzić do wrzenia i gotować nie dłużej niż 8 minut.

2

Ser z niebieską pleśnią rozetrzeć widelcem. Dodać serek oraz sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.

3

Ciepła kukurydzę podawać z serowym dipem  obficie posypana pietruszką.

Uwaga!
4

Jeśli kukurydza jest bardzo świeża należy ją  gotować (od momentu wrzenia wody) przez 3 do 5 minut. Dla kukurydzy, która ma kilka dni 6-8 minut. 

Wartości odżywcze

Porcji 3