Mąki przesiać przez sito wraz z solą.
Przygotować majonez poprzez umieszczenie żółtek wraz wodą w misie miksera i ubijanie ich przez 5 minut.
Po tym czasie należy wlać powoli, cienką stróżką olej rzepakowy, nie zapominając, aby cały czas ubijać masę – ma powstać gęsty krem.
Do masy majonezowej dodać cukier, skórkę startą z całej cytryny – wymieszać.
Masę połączyć z przesianą mąką. Następnie wyjąć z miski i ugniatać ręcznie przez kilka minut na lekko posypanej mąką powierzchni.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać dowolne kształty.
Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Każde ciastko nakłuć widelcem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 12-15 minut aż nabiorą złotego koloru.
Ciasteczka można wzbogacić o inne przyprawy tj. kardamon, cynamon, wanilię, lawendę.
Można zrobić ciasteczka czekoladowe – wystarczy do mąki dodać 2 łyżki kakao.
Jeżeli nie posiadasz mąki ryżowej możesz użyć mąki ziemniaczanej.
Porcji 0