Opcje drukowania:

Kruche ciasteczka cytrynowe

Ilość porcji30 porcjiCzas Przygotowania40 minutCzas pieczenia14 minutCałkowity czas55 minut

 160 g mąki pszennej
 50 g mąki ryżowej
 50 g cukru
 1 cytryna
 1 szczypta soli
 125 ml oleju rzepakowego
 3 żółtka
 2 łyżki wody
1

Mąki przesiać przez sito wraz z solą.

2

Przygotować majonez poprzez umieszczenie żółtek wraz wodą w misie miksera i ubijanie ich przez 5 minut.

3

Po tym czasie należy wlać powoli, cienką stróżką olej rzepakowy, nie zapominając, aby cały czas ubijać masę – ma powstać gęsty krem.

4

Do masy majonezowej dodać cukier, skórkę startą z całej cytryny – wymieszać.

5

Masę połączyć z przesianą mąką. Następnie wyjąć z miski i ugniatać ręcznie przez kilka minut na lekko posypanej mąką powierzchni.

6

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.

7

Wyjąć i rozwałkować na grubość 0,5cm pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wykrawać dowolne kształty.

8

Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 2 cm. Każde ciastko nakłuć widelcem.

9

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 ° C przez 12-15 minut aż nabiorą złotego koloru.

Możliwości:
10

Ciasteczka można wzbogacić o inne przyprawy tj. kardamon, cynamon, wanilię, lawendę.

11

Można zrobić ciasteczka czekoladowe – wystarczy do mąki dodać 2 łyżki kakao.

12

Jeżeli nie posiadasz mąki ryżowej możesz użyć mąki ziemniaczanej.

Wartości odżywcze

Porcji 30