Opcje drukowania:

Krewetki z kuskusem

Ilość porcji1 porcja

Krewetki:
 2 opakowania krewetek gotowanych
 ½ papryczki chili
 5 ząbków czosnku
 1 natka pietruszki
 3 łyżki masła klarowanego
 sok z połowy limonki
 sól himalajska różowa (może być sól morska)
Kuskus:
 1 szklanka kuskusu
 ½ cukinii
 ½ papryczki chili żółtej i czerwonej
 3 łyżki zielonego groszku
 cebulka dymka
 sól
 woda
 1 łyżka masła klarowanego
1

Na rozgrzany wok wrzucić masło klarowane. Następnie dodać papryczkę czerwoną chili.

2

Na tłuszcz z papryczką wrzucić krewetki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok 5 min. Na samym końcu dodać sok z limetki i dużą ilość zielonej pietruszki.

3

Kuskus odmierzyć szklanką i przesypać do miski. Zalać gorącą osoloną wodą tak aby było jej 0,5 cm ponad kuskusem. Odstawić na 5 min do napęcznienia.

4

Na małym woku podsmażyć  pokrojona w drobna kosteczkę cukinię i żółte oraz czerwone chili na maśle sklarowanym doprawiając odrobinę solą.

5

Podsmażoną cukinię, papryczki dodać do kuskusu i wymieszać razem z zielonym groszkiem i pokrojoną drobniutko cebulka dymką. Doprawić do smaku solą.

6

Kuskus wykładać do obręczy aby nadać mu ładny kształt. Po ściągnięciu obręczy wykładać na niego krewetki polewając powstałym sosem.