Opcje drukowania:

Krem z ziemniaków z wędzonym łososiem

Ilość porcji4 porcje

Składniki na 4 porcje:
 3 ziemniaki
 3 łodygi selera naciowego
 3 ząbki czosnku
 1 cebula
 1 l bulionu warzywnego
 100 ml mleka
 1 łyżka oleju rzepakowego
 200 g wędzonego łososia
 1 świeża natka pietruszki
 sól i pieprz
1

Na rozgrzane dno garnka wlać olej i obsmażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez około 3-4 minut.

2

Do rondla dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojone w talarki łodygi selera. Całość smażyć kolejne 3 minuty.

3

Warzywa zalać bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na średnim ogniu do momentu kiedy zmiękną.

4

Zupę zmiksować na krem, dodać mleko - wymieszać oraz doprawić solą i pieprzem do smaku.

5

Zupę podawać gorącą z plasterkiem wędzonego łososia i obficie posypaną pietruszką.

Wartości odżywcze

Porcji 4