Opcje drukowania:

Krem z pieczonej papryki ??

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania20 minutCzas pieczenia30 minutCałkowity czas1 godz.

 4 czerwone papryki
 1 cebula
 2 ząbki czosnku
 ½ papryczki chili
 ½ łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 750 ml bulionu warzywnego
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 łyżeczka miodu
 ¼ szklanki czerwonej soczewicy
 1 sól i pieprz
 dodatki: jogurt naturalny,  czarny sezam, bazylia świeża
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.

2

Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.

3

Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.

4

Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty

5

Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć  całość kolejną minutę.

6

Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.

7

Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.

8

Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.

Możliwości:
9

można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy

10

zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę

11

zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe

Wartości odżywcze

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 127
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 6.6g11%
Sód 492mg21%
Potas 326mg10%
Węglowodany 11.2g4%
Białko 6.2g13%

Wapń 22%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.