Piekarnik nagrzać do temperatury 220 ºC z funkcją grzania góra- dół.
Blachę wyłożyć folia aluminiową. Papryki umyć i osuszyć. Wyłożyć je na przygotowaną blachę i piec 20-30 minut co jakiś czas obracając.
Kiedy skóra będzie brązowo (przyrumieniona) papryki wyjąć i przełożyć do foliowej torby. Wystudzić warzywa (ok 30 minut), następnie należy wyjąć je z foli i obrać ze skóry, usuwając gniazda nasienne.
Na rozgrzane dno rondla wlać oliwę z oliwek i obsmażyć na niej pokrojona w kostkę cebulę i paprykę i wyciśnięty przez praskę czosnek przez 2-3 minuty
Dodać pieczoną paprykę, drobno posiekane chili, słodką, mieloną paprykę i smażyć całość kolejną minutę.
Do rondla wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy, miód, sól i pieprz. Gotować na średnim ogniu około 15 minut, a następnie zmiksować.
Pod koniec dodać czerwoną soczewicę i gotować 7 minut.
Podawać z jogurtem naturalnym, świeżą bazylią i czarnym sezamem.
można użyć dowolnego koloru papryki np. żółtą lub zieloną wtedy warto również dopasować inny kolor soczewicy
zupę można wzbogacić o imbir lub słodką, wędzoną paprykę
zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a zamiast jogurtu - mleko kokosowe
Porcji 0
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.