Opcje drukowania:

Krem z buraków z rozmarynem

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas50 minut

 25 g masła
 255 g buraków
 1 cebula
 1 łyżka imbiru
 2 marchewki
 1 łyżeczka mielonego kminku
 ¼ łyżeczki cynamonu
 900 ml bulionu drobiowego
 300 g pomidorów krojonych
 200 g śmietany 18%
 małe gałązki rozmarynu
1

W rondelku roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim przez około 5-6 minut surowe buraki, obrane i starte na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrojoną w kostkę, starty imbir i marchew – obraną i posiekaną.

2

Dodać bulion, przyprawy i gotować około 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory, gałązkę rozmarynu i doprawić pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 30 minut, aż buraki będą miękkie.

3

Usunąć rozmaryn, zmiksować całość w blenderze i wymieszać ze 150 g śmietany. Dekorować zupę kleksem śmietany i gałązką rozmarynu.

Wartości odżywcze

Porcji 5