Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.
Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.
Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.
Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.
Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.
Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.
Zupę podawać posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno posiekanym lubczykiem.
Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.
Porcji 0