Opcje drukowania:

Krem z brokułów i szpinaku

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

 1 brokuł
 2 garście świeżego szpinaku
 2 ząbki czosnku
 750 ml bulionu warzywnego
 3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
 1 gałka muszkatołowa
 ½ łyżeczki kurkumy
 1 szczypta płatków chili
 sól i pieprz
 5 cm białej rzodkwi
 sezam jasny i czarny
 1 lubczyk
 ½ łyżeczki oleju kokosowego
1

 Drobno pokrojonego brokuła zalać bulionem warzywnym  i gotować 10 minut, aż warzywo zmięknie.

2

Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i dwie garście szpinaku oraz kaszę jaglaną.* Gotować całość 5 minut.

3

Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Jeżeli jest za gęsta dodać więcej bulionu lub wody, jeżeli za rzadka więcej kaszy.

4

Doprawić kurkumą, chili, gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem.

5

Sezam podprażyć na patelni. Posypać odrobiną soli.

6

Rzodkiew pokroić w cienkie paski i podsmażyć na ½ łyżeczki oleju kokosowego przez 2 minuty.

7

Zupę podawać  posypaną przygotowanym sezamem, białą rzodkwią i drobno  posiekanym lubczykiem.

Uwaga!
8

Jeżeli nie masz ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać nieugotowaną (ziarna sypkie) uprzednio przelane wrzątkiem do gotujących się brokułów.

Wartości odżywcze

Porcji 4