Komosę ryżową przemyć na sicie, a następnie umieścić w garnku i zlać 1½ szklanki gorącej wody. Dodać szczyptę soli i łyżkę olej rzepakowego. Gotować przez 15 - 20 minut, aż woda się wchłonie. Ugotowaną komosę wystudzić.
Komosę przełożyć do miski i dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, posiekany koperek, zmiksowany drobno chleb żytni (ma przypominać bułkę tartą), szczyptę soli, pieprzu i chili oraz roztrzepane jajka. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.
Za pomocą miarki lub ringu formować okrągłe kotlety, które należy smażyć na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym po 5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.
Podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem
komosę ryżową można zastąpić dowolną ugotowaną kaszą
jeżeli nie masz suchej kromki żytniego chleba użyj bułki tartej lub otrąb pszennych
pietruszkę można zastąpić kolendrą, koperkiem lub bazylią
Porcji 0