Opcje drukowania:

Kotlety z komosy ryżowej

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania30 minutCałkowity czas50 minut

 ¾ szklanki komosy ryżowej
 2 ząbki czosnku
 ¼ szklanki startego parmezanu
 1 świeży koperek
 1 kromka suchego chleba żytniego
 2 jajka
 rafinowany olej rzepakowy do smażenia + jedna łyżka potrzebna do gotowania komosy
 1 szczypta chili w proszku
 Sól i pieprz do smaku
1

Komosę ryżową przemyć na sicie, a następnie umieścić w garnku i zlać 1½ szklanki gorącej wody. Dodać szczyptę soli i łyżkę olej rzepakowego. Gotować przez 15 - 20 minut, aż woda się wchłonie. Ugotowaną komosę wystudzić.

2

Komosę przełożyć do miski i dodać do niej wyciśnięty przez praskę czosnek, starty parmezan, posiekany koperek, zmiksowany drobno chleb żytni (ma przypominać bułkę tartą), szczyptę soli, pieprzu i chili oraz roztrzepane jajka. Całość dobrze wymieszać do połączenia składników.

3

Za pomocą miarki lub ringu formować okrągłe kotlety, które należy smażyć na patelni z rozgrzanym olejem rzepakowym po 5 minut z każdej strony aż nabiorą złotego koloru.

4

Podawać z jogurtem naturalnym i koperkiem

Możliwości:
5

komosę ryżową można zastąpić dowolną ugotowaną kaszą

6

jeżeli nie masz suchej kromki żytniego chleba użyj bułki tartej lub otrąb pszennych

7

pietruszkę można zastąpić kolendrą, koperkiem lub bazylią

Wartości odżywcze

Porcji 5