Nowoczesny obiad!
Sos do kotlecików należy przygotować poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników.
Przygotowanie kotlecików. W dużej misce wymieszać ze sobą: mięso z indyka, posiekany szpinak wraz z pietruszką, płatki owsiane, olej, wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekana szalotkę, sok i skórkę z limonki. Całość doprawić sola i pieprzem – wymieszać.
Awokado pokroić w 1 cm kostkę i dodać do masy – ponownie całość wymieszać - delikatnie, uważając na awokado.
Z masy uformować 4-5 kotlecików i smażyć na rozgrzanej patelni grillowej posmarowanej odrobiną oleju z pestek winogron przez 5 minut z każdej strony. Podawać z zielonym sosem.
zamiast mięsa z indyka można użyć mięsa mielonego z kurczaka lub wołowiny
zamiast szpinaku można użyć jarmużu
kotleciki można również upiec w piekarniku - temperatura 180 C czas 20 minut
Porcji 4
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.