Opcje drukowania:

Koszyczki z wędzonym łososiem

Ilość porcji12 porcji

 1 opakowanie ciasta filo
 200 g wędzonego na zimno łososia
 250 g jogurtu greckiego
 sok z połowy cytryny
 sól i pieprz
 1 koperek
 2 łyżki roztopionego masła
1

Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.

2

Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.

3

Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)

4

Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.

5

Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.

Wartości odżywcze

Porcji 0