Nastaw piekarnik na temperatur 200 C z funkcja grzania góra-dół. Foremkę do muffinek wysmaruj masłem.
Ciasto filo pokrój na równe kwadraty o bokach 12 x 12 cm. Wykładaj płatami po koli foremkę każdy smarując pędzelkiem nasączonym masłem i przesuwając płaty względem siebie o kilka stopni. Na jeden koszyczek potrzebujemy 3-4 płaty ciasta filo.
Wstaw do piekarnika i piecz ok 3 min do momentu kiedy nabiorą złotego koloru. Wyjmij i ostudź (koszyczki bardzo łatwo wychodzą z foremki jeżeli jest ona uprzednio dobrze posmarowana masłem)
Jogurt wymieszaj z dwoma garściami koperku, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem.
Do wystudzonych koszyczków wkładaj około 2 łyżek jogurtu oraz na wierzch wykładaj plastry łososia. Oprósz koperkiem.
Porcji 0