Opcje drukowania:

Kiełki nasion gryki (kaszy gryczanej niepalonej)

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania30 minutCałkowity czas1 dzień 12 godziny

 1 szklanka nasion gryki
 2 szklanki wody
1

Nasiona gryki zalać wodą, wymieszać i odstawić na 30 minut. Podczas namaczania gryka wchłonie dużo wody. Należy usunąć sitkiem wszystkie nasiona, które unoszą się na powierzchni wody.

2

Kaszę gryczaną niepaloną odcedzić na sicie i przepłukać przez około 1 minutę pod bieżącą wodą. Następnie pozostawić ją na nim odkładając na szklaną miskę.

3

Nasiona należy z góry przykryć ręcznikiem papierowym. Całość ustawić jasnym miejscu i płukać 2 razy dziennie. Po pierwszym dniu pojawiają się już kiełki. Należy je trzymać w lodówce w plastikowym lub szklanym pojemniku.

Wartości odżywcze

Ilość na porcję
Kalorie 198
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 1.3g2%
Węglowodany 42.5g15%
Białko 7.5g15%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.