Opcje drukowania:

Keks świąteczny – najlepszy!

Ilość porcji15 porcjiCzas Przygotowania30 minutCzas pieczenia55 minutCałkowity czas1 godz. 30 minut

Bakalie
 1 szklanka rodzynek
 1 szklanka suszonej żurawiny
 10 suszonych śliwek, pokrojonych
 kilka suszonych moreli i brzoskwiń
 ½ szklanka wiórków kokosowych
 ½ szklanka płatków migdałów
 75 g drobno posiekanej ciemnej czekolady 70%
Do namoczenia bakalii
 ¾ szklanka soku pomarańczowego
- Dodatki
 2 łyżki miodu
 ½ łyżeczki zmielonego cynamonu
 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Oraz
 2 szklanki mąki pszennej razowej
 1 ½ szklanki płatków owsianych błyskawicznych
 ½ szklanka cukru trzcinowego
 2 płaskie łyżeczki sody
 3 jajka
 100 g oliwy z oliwek
1

Najpierw przygotować bakalie: do garnka wlać sok pomarańczowy, podgrzać. Gdy będzie gorący odstawić z ognia, dodać wszystkie bakalie oprócz czekolady, wymieszać i odstawić na pół godziny do nasączenia.

2

Dodać dodatki: miód, cynamon, wanilię, wymieszać. Dodać czekoladę i odstawić.

3

Piekarnik nagrzać do 180 º C. Formę keksową o wymiarach około 9 cm x 27 cm o wysokości 8 cm posmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.

4

Do dużej miski wsypać mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę, wymieszać.

5

Jajka roztrzepać i wymieszać oliwą, następnie wlać do bakalii i wymieszać. Wszystko dodać do miski z sypkimi składnikami i delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników.

6

Wyłożyć masę keksową do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika. Piec przez 50 – 60 minut.

7

Wyjąć, dokładnie ostudzić. Trzymać zawinięty w folię aluminiową, można zamrozić pokrojony na plastry lub w całości.

Wartości odżywcze

Porcji 15