Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.
Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 - 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 - 10 minut.∗
Kaszę przełożyć do miseczek - polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi owocami.
∗ Kaszę owsianą gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy 3 do 4 szklanki płynu. Im mniej płynu tym kasza jest bardziej wyczuwalna, twarda. Natomiast im więcej płynu dodamy zaczyna przypominać kremową owsiankę.
Im dłuższe gotowanie kaszy owsianej tym bardziej przypomina tradycyjną owsiankę.
Porcji 2