Opcje drukowania:

Kasza owsiana na słodko

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania15 minutCałkowity czas20 minut

 ½ szklanki kaszy owsianej
 1 ½ szklanki mleka kokosowego
 1 łyżka oleju kokosowego
 1 łyżka syropu klonowego
 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 2 łyżki płatków migdałów
 2 łyżki płatków kokosa
 2 łyżki żurawiny
 dowolny świeży owoc (u mnie melon)
1

Na suchej patelni podprażyć płatki migdałów i kokosa aż nabiorą złotego koloru.

2

Kaszę owsianą przepłukać na sicie. Włożyć do garnka wraz z olejem kokosowym, mlekiem, szczyptą soli i ekstraktem waniliowym. Gotować na małym ogniu aż wchłonie cały płyn około 15 - 20 minut. Odstawić pod przykryciem na kolejne 5 - 10 minut.∗

3

Kaszę przełożyć do miseczek - polać syropem klonowym, posypać podprażonymi płatkami i udekorować dowolnymi, świeżymi owocami.

Uwaga!
4

∗ Kaszę owsianą gotujemy w stosunku 1 szklanka kaszy 3 do 4 szklanki płynu. Im mniej płynu tym kasza jest bardziej wyczuwalna, twarda. Natomiast im więcej płynu dodamy zaczyna przypominać kremową owsiankę.

5

Im dłuższe gotowanie kaszy owsianej tym bardziej przypomina tradycyjną owsiankę.

Wartości odżywcze

Porcji 2