Kaszę namocz w 2 szklankach wody przez ok 30 min.
Przygotuj łososia: wyjmij go z lodówki 30 min przed przygotowaniem dania i mocno skrop sokiem z cytryny. Pozostaw go na blacie kuchennym.
Szparagi oczyść, usuń twarde końce i na łyżce oleju smaż ok 4 -6 min podlewając 2 łyżkami sosu sojowego. Na sam koniec posyp sezamem.
Fasolkę szparagową żółtą ugotuj w osolonej wodzie. (fasolkę przed gotowaniem należy przygotować obcinając z jej obu stron końce. Gotujemy ją ok 5-10 min w zależności czy jest młoda czy starsza)
Kaszę odcedź i gotuj ok 6-10 min w osolonej wodzie.
Migdały podpraż na patelni na złoty kolor.
Patelnie grillową z nieprzywierającą powłoką rozgrzej i usmaż na niej łososia po 3 min z każdej strony. Pod koniec oprósz go solą morską świeżo mieloną i pieprzem.
Jeżeli kasza jest już miękka, a został jeszcze płyn odcedź ja na sicie. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i płatki migdałów. Całość wymieszaj.
Na talerz wyłóż w ugotowaną i doprawioną kaszę, łososia oraz fasolkę szparagową i szparagi. Udekoruj kremem balsamicznym i gałązkami szczypiorku.
Porcji 0