Opcje drukowania:

Kasza orkiszowa, łosoś i szparagi

Ilość porcji2 porcje

 szklanka kaszy orkiszowej grubej
 szklanki wody + 2 szklanki do namoczenia przed gotowaniem
 sól
 olej rzepakowy
 płatki migdałów
 steki z łososia po 150-200 g
 pęczek szparagów
 fasolka szparagowa
 cytryna
 sos sojowy
 sezam
 do dekoracji gałązki szczypiorku i krem balsamiczny
1

Kaszę namocz w 2 szklankach wody przez ok 30 min.

2

Przygotuj łososia: wyjmij go z lodówki 30 min przed przygotowaniem dania i mocno skrop sokiem z cytryny. Pozostaw go na blacie kuchennym.

3

Szparagi oczyść, usuń twarde końce i na łyżce oleju smaż ok 4 -6 min podlewając 2 łyżkami sosu sojowego. Na sam koniec posyp sezamem.

4

Fasolkę szparagową żółtą ugotuj w osolonej wodzie. (fasolkę przed gotowaniem należy przygotować obcinając z jej obu stron końce. Gotujemy ją ok 5-10 min w zależności czy jest młoda czy starsza)

5

Kaszę odcedź i gotuj ok 6-10 min w osolonej wodzie.

6

Migdały podpraż na patelni na złoty kolor.

7

Patelnie grillową z nieprzywierającą powłoką  rozgrzej i usmaż na niej łososia po 3 min z każdej strony. Pod koniec oprósz go solą morską świeżo mieloną i pieprzem.

8

Jeżeli kasza jest już miękka, a został jeszcze płyn odcedź ja na sicie. Przełóż do miski, dodaj 2 łyżki oleju i płatki migdałów. Całość wymieszaj.

9

Na talerz wyłóż w ugotowaną i doprawioną kaszę, łososia oraz fasolkę szparagową i szparagi. Udekoruj kremem balsamicznym i gałązkami szczypiorku.

Wartości odżywcze

Porcji 0