Opcje drukowania:

Karmelowe bezy z kremem kawowym

Ilość porcji16 porcji

 2 duże białka o temperaturze pokojowej
 ½ szklanki drobnego cukru trzcinowego
 1 szczypta soli
 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  łyżeczki soku z cytryny
Składniki na krem czekoladowo-kawowy:
 200 g śmietany 30% lub 36%
 200 g mascarpone
 4 łyżki kakao
 5 łyżek cukru pudru
 1 łyżka kawy instant
 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
1

Piekarnik nastaw na temperaturę 150º C  z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2

Do czystej miski wlej 2 białka i ubijaj je na najwyższych obrotach około 2 min, dodaj szczyptę soli i zmniejsz obroty miksera na średnie.

3

Kiedy piana będzie ubita na tzw. "miękkie wierzchołki" dodawaj po łyżce cukru na 1 minutę ubijania. Ubijaj ąż piana będzie sztywna i błyszcząca a cukier idealnie się rozpuści.

4

Na samym końcu dodaj łyżeczkę ekstraktu i zmiksuj.

5

Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówka - gwiazdka formuj beziki o średnicy około 5-6 cm.

6

Wstaw do piekarnika i susz około 50 min. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i studź je w nim do momentu kiedy piec osiągnie temperaturę otoczenia.

Krem czekoladowo-kawowy:
7

Śmietanę ubij do prawie sztywnej konsystencji.

8

Dodaj mascarpone, kakao, cukier, kawę i ekstrakt waniliowy. Całość zmiksuj na gładki, jednolity krem uważając aby nie robić tego za długo ponieważ mogą pojawić się gródki masła.

9

Kremem dekoruj przygotowane wcześniej beziki, na koniec posypując kakao i złotym ozdobnym cukrem

Wartości odżywcze

Porcji 16