Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (mąkę, cukier,jajka, mleko, sól i olej) dobrze wymieszaj i odłóż na 10 min.
Naleśnik smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoka z obu stron po ok 2 min z każdej. Olej w cieście powoduje że ciasto ładnie odchodzi od patelni i nie trzeba jej dodatkowo smarować tłuszczem.
Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i jeszcze w połowie. Z jednego banana otrzymasz 4 kawałki.
Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier muscovado i poczekaj chwilkę aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki metaxy i cynamon. Wymieszaj.
Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzuć banany i smaż je z każdej strony po około 1 minucie. (banany będą nadal jędrne, a karmel ładnie je oblepi)
Banany wyłóż na naleśniki. Do pozostałego na patelni syropu dodaj śmietankę, wymieszaj i polej sosem banany i naleśnika lub lody.
Nie musisz dodawać śmietanki możesz wykorzystać pozostały karmel.
Porcji 6