Opcje drukowania:

Karmelizowane banany z naleśnikami

Ilość porcji6 porcji

Składniki na ciasto naleśnikowe: (z przepisu wychodzi 6 sztuk o średnicy 24 cm)
 1 szklanka mąki
 1 szklanka mleka
 3 łyżki cukru
 2 jajka
 2 łyżki oleju
 1 szczypta soli
Składniki na karmelizowane banany: (2 porcje)
 2 banany
 3 łyżki cukru muscovado
 1 łyżka masła
 2 łyżki Metaxy
 ½ łyżeczki cynamonu
 50 ml śmietany kremówki (można pominąć)
1

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego (mąkę, cukier,jajka, mleko, sól i olej) dobrze wymieszaj i odłóż na 10 min.

2

Naleśnik smaż na rozgrzanej patelni z nieprzywieralną powłoka z obu stron po ok 2 min z każdej. Olej w cieście powoduje że ciasto ładnie odchodzi od patelni i nie trzeba jej dodatkowo smarować tłuszczem.

3

Banany obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i jeszcze w połowie. Z jednego banana otrzymasz 4 kawałki.

4

Na patelni rozgrzej masło, dodaj cukier muscovado i poczekaj chwilkę aż się rozpuści. Dodaj 2 łyżki metaxy i cynamon. Wymieszaj.

5

Na patelnię z rozgrzanym karmelem wrzuć banany i smaż je z każdej strony po około 1 minucie. (banany będą nadal jędrne, a karmel ładnie je oblepi)

6

Banany wyłóż na naleśniki. Do pozostałego na patelni syropu dodaj śmietankę, wymieszaj i polej sosem banany i naleśnika lub lody.

7

Nie musisz dodawać śmietanki możesz wykorzystać pozostały karmel.

Wartości odżywcze

Porcji 6