Nowoczesne śniadanie!
Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.
Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.
Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.
Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.
Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.
zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)
Porcji 2
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.