Opcje drukowania:

Kanapki z awokado i jajkiem

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas10 minut

Nowoczesne śniadanie!

 2 kromki chleba razowego
 1 awokado
 1 mała szalotka
 2 jajka
 1 sok z cytryny
 sól i pieprz
 1 parmezan
 1 szczypiorek
 1 łyżka oliwy z oliwek
1

Chleb skropić oliwą i podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu.

2

Awokado przekroić w pół i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, który należy wyłożyć na kromki chleba rozgniatając go widelcem.

3

Następnie awokado skropić odrobiną soku z cytryny, wyłożyć drobno pokrojoną w talarki szalotkę.

4

Na suchą patelnię wlać wodę na wysokość 1,5 cm. Gdy woda się zagotuje, wbić jajko i natychmiast zmniejszyć ogień na średni. Gotować około 2 minut, aż białko się zetnie, po tym czasie jajko polewać wodą od góry za pomocą łyżki. Wyjąć łyżką cedzakową na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru wody. Powtórzyć czynność z drugim jajkiem.

5

Na kanapki wyłożyć jajka, oprószyć solą i pieprzem, zetrzeć parmezan i udekorować szczypiorkiem.

Możliwości:
6

zamiast awokado można użyć humusu (przepis tutaj) lub pasty z fasoli (przepis tutaj)

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 474
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 24g37%
Węglowodany 51g17%
Białko 15g30%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.