Opcje drukowania:

Kanapka szefa – czyli mąż w kuchni

Ilość porcji1 porcja

 250 g rostbef
 25 cm bułka paryska
 kilka listków sałaty
 majonez
 3 ząbki czosnku
 masło
 3 ser w plastrach
 olej
 sól i pieprz:
1

Mięso wyjmij z lodówki 2 godziny przed smażeniem, umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

2

Przed smażeniem rozbij lekko je pięścią, posól i popieprz z obu stron oraz posmaruj delikatnie całe olejem rzepakowym.

3

Patelnie grillową mocno rozgrzej i na taką wyłóż przygotowywane mięso. Smaż z każdej strony po 2,5 min.

4

Po tym czasie odłóż na talerz, niech mięso odpocznie, puści krew. Około 6-8 minut.

5

W trakcie kiedy odpoczywają posmaruj steki masłem i wyciśnij świeżo czosnek.

6

Po tym czasie powrotem wrzuć stek na mocno rozgrzana patelnie i smaż lekko dociskając mięso 1 - 1,5 min (efekt taki jak na zdjęciu), jeżeli chcesz bardziej wysmażony smaż 2 min dłużej.

7

Gotowe mięso wyjmij na deskę i daj mu około 4 min aby odpoczęło w tym czasie przekrój świeżą bułkę, posmaruj ją delikatnie masłem.

8

Na bułkę wyłóż sałatę i majonez, następnie pokrojone w cienkie plastry mięso oraz kawałki sera.

9

Najlepiej smakuje ponoć z zimnym piwem :))

Wartości odżywcze

Porcji 1