Opcje drukowania:

Kakao na gorąco – eliksir wybranych

Ilość porcji2 porcje

Składniki na 2 porcje:
 500 ml mleka migdałowego (lub dowolnego innego mleka)
 4 łyżki kakao
 1 szczypta kryształków soli różowej himalajskiej
 2 gałązki rozmarynu
 2 łyżki miodu spadziowego (dla vegan: syrop z agawy lub stewia)
 ½ łyżeczki cynamonu
 ½ łyżka skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)
1

Mleko wlać do rondelka odlewając 3 łyżki do szklanki. Dodać pozostałe składniki kakao, sól, gałązki rozmarynu, miód i cynamon.

2

Cały czas mieszając zagotować. W szklance z mlekiem rozpuścić skrobię kukurydzianą i wlać ją do rondla z gorącą czekoladą. Gotować jeszcze minutę aż napój nieco zgęstnieje.

3

Usunąć gałązki rozmarynu i wlać do szklanek. Udekorować kawałkami gorzkiej czekolady, gałązką rozmarynu lub kostkami kokosa. Podawać na ciepło.

Wartości odżywcze

Porcji 2