Opcje drukowania:

Jogurtowa babka cytrynowa z nasionami chia

Ilość porcji1 porcja

Składniki: (o temperaturze pokojowej)
 1 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka jogurtu greckiego (ja użyłam jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu)
 1 szklana cukru
 3 jajka
 skórka starta z 2 cytryn
 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
 ½ szklanki oliwy z oliwek
 sok wyciśnięty z 1 cytryny
 2 łyżki nasion chia (opcjonalnie mak lub pominąć)
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 1 szczypta soli
Na glazurę:
 ½ szklanki cukru
 sok wyciśnięty z 1 cytryny
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 180 º C z funkcją grzania góra-dół. Przygotować formę do pieczenia smarując ją masłem i posypując mąką. ( Ja użyłam formy sylikonowej więc pominęłam te krok. Forma miała średnicę 22 cm. Można też użyć formy keksowej o wymiarach 23 x 10 cm).

2

Mąkę, proszek do pieczenia, sól  przesiać przez sito. Dodać nasiona chia i wymieszać.

3

W osobnej misce wymieszać  jajka, jogurt, ekstrakt z wanilii, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Do momentu, kiedy składniki dobrze się połączą.

4

Do  masy jajecznej dodać przesianą mąkę i ponownie całość wymieszać. Na koniec dodać oliwę z oliwek. Ciasto wymieszać aż składniki się połączą.

5

Ciasto przelać do przygotowanej formy do pieczenia. Piec 50 min do momentu kiedy patyczek wożony w ciasto wychodzi suchy.

6

Na glazurę w rondelku zagotować cukier i sok z cytryny. Do momentu kiedy cukier się rozpuści i powstanie przeźroczysty syrop. Ostudzić

7

Po upieczeniu ciasto wyjąć  z formy, umieścić na kratce. Ponakłuwać wykałaczką, a następnie polać przygotowaną glazurą cytrynową.