Opcje drukowania:

Jaglanka z owocami

Ilość porcji4 porcjeCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas20 minut

 2 łyżki oleju koksowego (28g)
 1 szklanka kaszy jaglanej (180g)
 2 szklanki mleka koksowego (500ml)
 1 szklanka wody (250ml)
 szczypta soli
 2 łyżki syropu z agawy (30g)
 dodatki: dowolne owoce
1

Kasze jaglaną umieścić w rozdrabniaczu lub młynku do kawy i zmiksować -ma przypominać mąkę.

2

W rondelku rozpuścić olej kokosowy i na nim podsmażyć proso przez z 3-4 minuty.

3

Następnie dodać mleko i wodę oraz szczyptę soli. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, przykryć i gotować przez 15-20 minut. Od czasu do czasu mieszać.

4

Całość powinna mieć konsystencją owsianki. Na koniec dosłodzić syropem z agawy. Przełożyć do miseczek. Owoce wykładać na jaglankę.

Możliwości
5

jaglankę zna łatwo modyfikować poprzez dodanie do niej np. kakao, pasty sezamowej czy masła orzechowego, skórki z pomarańczy czy cytryny

Wartości odżywcze

Ilość 980g

Porcji 0


Ilość na porcję
Kalorie 390
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 23.25g36%
Węglowodany 41g14%

Błonnik pokarmowy 5g20%
Białko 3.75g8%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.