Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.
W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz przyprawę do piernika.
Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.
Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.
Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.
można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich
zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik
wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych
zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy
oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy
mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki
Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.
Porcji 2
* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.