Opcje drukowania:

Jadalny prezent – granola ?

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia45 minutCałkowity czas1 godz.

 3 ½ szklanki płatków owsianych górskich
 ½ szklanki dowolnych orzechów
 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
 ½ szklanki wiórków kokosowych
 1 łyżka przyprawy do piernika
 1 szczypta soli
 ¾ szklanki musu jabłkowego
 1 łyżka syropu klonowego
 1 łyżka melasy (opcjonalnie)
 1 łyżka oliwy z oliwek
 dowolne dodatki np.: żurawina, rodzynki, gorzka czekolada, owsiane ciasteczka itd.
1

Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Do miski włożyć płatki, dowolne orzechy, siemię lniane, wiórki kokosowe.. Wszystkie składniki wymieszać.

3

W rondelku podgrzać mus jabłkowy, syrop klonowy, melasę, oliwę i sól oraz  przyprawę do piernika.

4

Przelać ciepłą mieszankę do miski z suchymi składnikami - całość dobrze wymieszać. Przełożyć masę na przygotowaną blaszkę równo ją rozkładając.

5

Całość piec 40-50 minut co 10 minut wymieszać składniki aby równo się podpiekły.

6

Granolę wystudzić, wymieszać z dowolnymi dodatkami np. kawałkami czekolady lub żurawiną. Ładnie zapakować w słoik lub butelkę z szerokim otworem.

Możliwości:
7

można użyć dowolnych płatków np. orkiszowych, jaglanych, żytnich

8

zamiast siemienia można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

9

wiórki kokosowe można pominąć wtedy należy dodać więcej płatków owsianych lub innych

10

zamiast syropu klonowego można dodać łyżkę cukru trzcinowego lub miodu czy syropu z agawy

11

oliwę zastąpi np. olej rzepakowy lub kokosowy

12

mus jabłkowy zastąpi starte jabłko na tarce o drobnych oczkach lub sok z pomarańczy wtedy dajemy go ½ szklanki

Prezent:
13

Mój prezent zapakowałam w karafkę którą kupiłam w Ikei.

Wartości odżywcze

Porcji 2


Ilość na porcję
Kalorie 128
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 8g13%
Cholesterol 2mg1%
Potas 111mg4%
Węglowodany 12.6g5%
Białko 2.7g6%

Wapń 16%
Żelazo 1%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.