Opcje drukowania:

Jabłkowe ciasto kokosowe

Ilość porcji1 porcja

 6 jajek
 ½ szklanki oleju rzepakowego
 ½ szklanki mleka migdałowego (można użyć innego roślinnego lub zwykłego)
 ¼ szklanki cukru trzcinowego
 2 jabłka
 skórka starta z 1 cytryny
 sok z ½ cytryny
 ½ szklanki  mąki kokosowej
 1 szklanka wiórków kokosowych
 2 łyżeczki przyprawy korzennej
 1 łyżeczka sody oczyszczonej
 1 szczypta  soli morskiej
1

Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C z funkcją grzania góra-dół. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem.

2

Jajka, olej, mleko, cukier, skórkę startą z cytryny wymieszać w jednej misce. Następnie dodać starte na tarce o grubych oczkach jedno jabłko i ponownie całość wymieszać

3

W drugiej misce wymieszać mąkę kokosową, wiórki kokosowe, przyprawę korzenną, sól i sodę.

4

Zawartość obu misek połączyć. Ciasto przelać do przygotowanej formy i na wierzch wyłożyć pokrojone w plasterki  jabłko. Przed pieczeniem jabłko skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniało.

5

Ciasto piec 50 minut lub do momentu kiedy patyczek włożony w środek jest suchy. Ostudzić.