Opcje drukowania:

Imprezowy talerz rozmaitości

Ilość porcji5 porcjiCzas Przygotowania15 minutCałkowity czas15 minut

Dip grecki
 250 g sera feta
 ¾ szklanka jogurtu greckiego
 1 cytryna
 1 ząbek czosnku
 2 łyżki oliwy z oliwek
 do dekoracji: koperek, pieprz, oliwa z oliwek
Ekspresowy hummus z limonką i awokado
 400 g ciecierzycy z puszki
 1 awokado
 1 szklanka liści szpinaku
 ¼ szklanka oliwy z oliwek lub wody
 1 limonka
 1 łyżki tahini
 1 ząbek czosnku
 ½ łyżeczka soli
 do dekoracji: oliwa, kiełki i nasiona słonecznika
Czerwony hummus z buraków
 400 g ciecierzycy z puszki
 1 upieczony burak
 ¼ szklanka oliwy z oliwek lub wody
 2 łyżki łyżki tahini
 1 ząbek czosnku
 1 łyżki wędzonej papryki
 ½ łyżeczka soli
 do dekoracji: tahini i nasiona sezamu
Dip grecki
1

W blenderze zmiksować ze sobą ser Feta, jogurt, skórkę startą z cytryny, oraz 1 łyżkę soku z cytryny, ząbek czosnku i oliwę. Masę przełożyć do miski i udekorować koperkiem, pieprzem oraz oliwą.

Ekspresowy hummus z limonką i awokado
2

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować ją wraz z miąższem awokado, szpinakiem, oliwą, skórką z limonki oraz łyżką jej soku, tahini, czosnkiem i solą. Przełożyć do miseczki udekorować oliwą, kiełkami i posypać słonecznikiem.

Czerwony hummus z buraków
3

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować ją wraz z burakiem, oliwą, tahini, czosnkiem, słodką wędzoną papryką i solą. Przełożyć do miseczki udekorować odrobiną tahini i posypać sezamem.

Przegotowanie talerza rozmaitości
4

DIp i hummusy wyłożyć do misek. Położyć na dużym talerzu. Podawać w towarzystwie rozmaitych warzyw i owoców, krakersów lub paluszków.
PROPONOWANE DODATKI:
seler naciowy
marchewka
papryki kolorowe
zielony ogórek
strączki groszku
cykoria
sałata rzymska
winogrona jasne i ciemne
pomidorki koktajlowe
krakersy lub grissini
rzodkiewka
czerwona cebula
pita pokrojona w kawałki
oliwki
migdały
figi
pistacje
różyczki kalafiora
różyczki brokułów
kolorowe buraki cienko krojone
awokado
arbuz

Wartości odżywcze

Porcji 0