Opcje drukowania:

Humus / pasta z pieczonego kalafiora

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania10 minutCzas pieczenia20 minutCałkowity czas50 minut

 1 kalafior
 2 ząbki czosnku
 1 ½ łyżki oliwy z oliwek
 ½ łyżeczka soli himalajskiej
 ½ szklanka tahini
 3 łyżki soku z cytryny
 2 łyżki zimnej wody
 pietruszka i koperek
1

Piekarnik nagrzać do temperatury do 220ºC. Kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.

2

Całość skropić oliwą i oprószyć solą. Piec przez około 20 minut, aż będzie miękki i rumiany.

3

Przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem wraz z ząbkami czosnku, sokiem z cytryny oraz tahini. Jeżeli humus jest zbyt gęsty i grudkowaty należy dodać zimnej wody.

4

Humus przełożyć do miski z wierzchu skropić oliwą i dookoła udekorować drobno posiekaną pietruszką i koperkiem.
Podawać z pełnoziarnistymi krakersami lub warzywami.

Uwaga wartość kaloryczna podana dla całego dania - kalafior o wadze 880g
Wartości odżywcze

Ilość ok 1025g


Ilość na porcję
Kalorie 865
% dziennego spożycia *
Tłuszcz 58g90%
Węglowodany 50g17%

Błonnik pokarmowy 18g72%
Białko 37g74%

* Procent dziennych wartości opiera się na diecie 2000 kalorii. Twoja dzienna wartość może być wyższa lub niższa w zależności od potrzeb kalorii.