Opcje drukowania:

Grzyby w zalewie

Ilość porcji1 porcja

Grzyby w zalewie octowej- zalewa klasyczna
 1 szklanka octu o kwasowości 10%
 3 szklanki wody
 1 łyżka soli
 4 łyżki cukru
 kilka ziaren ziela angielskiego
 3 liście laurowe
 cebula
 gorczyca
Grzyby w zalewie z octu jabłkowego i miodu
 1 szklanka octu jabłkowego
 3 szklanki wody
 1 łyżka soli
 5 łyżek miodu
 kilka ziaren ziela angielskiego
 3 liście laurowe
 cebula
 świeże gałązki rozmarynu i tymianku
 gorczyca
Grzyby suszone
Grzyby w zalewie octowej- zalewa klasyczna
1

oczyszczone grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie

2

wszystkie składniki zalewy(oprócz gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry cebulę.

3

wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę gorczycy umieścić grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się cebula, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.

4

Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min.
- jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ.

Grzyby w zalewie z octu jabłkowego i miodu
5

oczyszczone grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie

6

wszystkie składniki zalewy(oprócz gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry cebulę.

7

wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę gorczycy umieścić grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się cebula, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu, rozmaryn i tymianek. Proponuje skosztować marynaty czy nie jest za ostra - jakby była dodać więcej miodu.

8

Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min - jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ.

Grzyby suszone
9

oczyszczone grzyby pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temp 50˚C później gdy grzyby stracą większość wody temperaturę należy zwiększyć do 60-70˚C. Moje były suszone na piecu u Teściów:)