Opcje drukowania:

Grzanki z awokado i jajkiem

Ilość porcji2 porcjeCzas Przygotowania5 minutCałkowity czas5 minut

 2 jajka
 1 awokado
 2 kromki chleba pełnoziarnistego
 1 łyżeczka octu
 ½ łyżeczki soku z limonki
 sól i pieprz
 płatki chili
1

Na rozgrzanej patelni teflonowej zarumienić z obu stron kromki chleba.

2

Awokado, obrać, usunąć pestkę i pokroić w równą kostkę. Doprawić solą i sokiem z limonki.

3

Jajko wbić do małej miseczki. W rondlu zagotować 1 l wody. Kiedy zacznie bulgotać zmniejszyć ogień i dodać ocet. Łyżką zrobić wirek w wodzie i w sam jego środek przelać jajko z miseczki. Gotować 3 minuty. Łyżką cedzakową wyjąc jajko i przełożyć na ręcznik papierowy po to aby wchłonął pozostała na jajku wodę.

4

Na tost wyłożyć przygotowane awokado, następnie jajko w koszulce. Całość posypać sola i pieprzem oraz płatkami chili.

Wartości odżywcze

Porcji 2