Opcje drukowania:

Gruszka rozpływająca się w ustach

Ilość porcji2 porcje

 2 gruszki
 2 łyżki soku z cytryny
 4 łyżki brązowego cukru
 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 ½ łyżeczki mielonego cynamonu
 40 g masła
Sos waniliowy:
 1 laska prawdziwej wanilii
 200 ml śmietanki kremówki
 1 łyżka cukru
 1 żółtko
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 C z funkcją grzania góra-dół.

2

Gruszki obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Skropić cytryną aby nie ściemniały.

3

Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu.

4

Masło z cukrem, cynamonem i ekstraktem podgrzać aż cukier się roztopi.

5

Roztopionym masłem polać gruszki i umieścić wszystko w piekarniku na 20 min,aż zrobią się miękkie.Gruszki można polewać masłem co jakiś czas, wtedy utworzy się na nich ładna maślano-cukrowa polewa.

6

Sos waniliowy przygotowujemy podgrzewając śmietankę (150ml) z rozciętą na pół laską wanilii i cukrem. Gdy śmietanka się zagotuje usuwamy laskę wanilii i zaciągamy rozkłóconym jajkiem z resztą śmietanki (50ml). Cały czas mieszamy aż lekko zgęstnieje.

7

Gruszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.

Wartości odżywcze

Porcji 0