Piekarnik nagrzać do temperatury 80 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
W misce mieszamy płatki, dowolne orzechy nieco posiekane, pestki dyni, nasiona słonecznika i siemienia lnianego oraz przyprawy sól i cynamon.
W drugiej misce ścieramy na tarce o drobnych oczkach jabłko, dodajemy olej z pestek winogron i mieszamy. (UWAGA! Jeżeli chcecie, aby granola była nieco słodsza w tym momencie należy dodać obranego banana i całość zblendować. Można też dodać odrobinę syropu klonowego lub z agawy - ale to wersja dla fanów bardzo słodkich smaków).
Masę dodajemy do suchej mieszanki z płatkami i całość dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.
Przekładamy całość na przygotowaną blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 120 minut co 30 minut warto zamieszać, aby całość równo się zarumieniła.
Wyjąć i wystudzić a następnie wymieszać z wiśniami i żurawiną. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu.
płatki: można użyć dowolnych np. jaglanych, żytnich, orkiszowych
orzechy można pominąć wtedy należy zwiększyć ilośc płatków o pół szklanki i wzbogacić o nasiona
zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia lub babkę płesznik
olej z pestek winogron - można zastąpić oliwą z oliwek, olejem koksowym lub olejem rzepakowym rafinowanym
cynamon - tutaj fantastycznie może zastąpić go kardamon, skórka z pomarańczy lub mielony imbir czy przyprawa do piernika
jabłko - można zastąpić pomarańczą lub gruszką
dodatki: do granoli kiedy jest WYSTUDZONA można dodać kawałki gorzkiej czekolady, wiórki kokosa, suszone śliwki, daktyle, morele lub chipsy bananowe czy ziarna kakaowca lub owoce goji
Porcji 0