Opcje drukowania:

Granola BEZ cukru!⛔

Ilość porcji1.5 porcjiCzas Przygotowania5 minutCzas pieczenia2 godzinyCałkowity czas2 godziny 10 minut

 3 szklanki płatków owsianych (ja użyłam 1 szklankę błyskawicznych i 2 górskich)
 1 szklanka dowolnych orzechów
 ½ szklanki pestek dyni
 ½ szklanki nasion słonecznika
 3 łyżki nasion siemienia lnianego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 szczypta soli himalajskiej
 ¼ szklanki oleju z pestek winogron
 1 duże jabłko
 1 dojrzały banan (opcjonalnie - ja pominęłam)
 Dodatki: suszone wiśnie, suszona żurawina
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 80 ºC z funkcją grzania góra-dół. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.

2

W misce mieszamy płatki, dowolne orzechy nieco posiekane,  pestki dyni, nasiona słonecznika i siemienia lnianego oraz przyprawy sól i cynamon.

3

W drugiej misce ścieramy na tarce o drobnych oczkach jabłko, dodajemy olej z pestek winogron i mieszamy. (UWAGA! Jeżeli chcecie, aby granola była nieco słodsza w tym momencie należy dodać obranego banana i całość zblendować. Można też dodać odrobinę syropu klonowego lub z agawy - ale to wersja dla fanów bardzo słodkich smaków). 

4

Masę dodajemy do suchej mieszanki z płatkami i całość dokładnie mieszamy, aby wszystko się połączyło.

5

Przekładamy całość na przygotowaną blachę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 120 minut co 30 minut warto zamieszać, aby całość równo się zarumieniła.

6

Wyjąć i wystudzić a następnie wymieszać z wiśniami i żurawiną. Przełożyć do słoika i przechowywać w suchym miejscu.

Możliwości:
7

płatki: można użyć dowolnych np. jaglanych, żytnich, orkiszowych

8

orzechy można pominąć wtedy należy zwiększyć ilośc płatków o pół szklanki i wzbogacić o nasiona

9

zamiast nasion lnu można dodać nasiona chia lub babkę płesznik

10

olej z pestek winogron - można zastąpić oliwą z oliwek, olejem koksowym lub olejem rzepakowym rafinowanym

11

cynamon - tutaj fantastycznie może zastąpić go kardamon, skórka z pomarańczy lub mielony imbir czy przyprawa do piernika

12

jabłko - można zastąpić pomarańczą lub gruszką

13

dodatki: do granoli kiedy jest WYSTUDZONA można dodać kawałki gorzkiej czekolady, wiórki kokosa, suszone śliwki, daktyle, morele lub chipsy bananowe czy ziarna kakaowca lub owoce goji

Wartości odżywcze

Porcji 1.5