Opcje drukowania:

Gomasio z siemienia lnianego

Ilość porcji1 porcjaCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas13 minut

 10 łyżek siemienia lnianego*
 1 łyżka soli himalajskiej
 * W oryginale Gomasio przygotowywane jest z sezamu. Polecam również wersje z kminkiem czy solą wędzoną. Stosunek ziaren do soli powinien wynosić 10:1
1

Na suchej patelni wysypać sól i pozostawić ja tam na około minutę.

2

Dodać  siemię lniane i prażyć całość aż poczujemy przyjemny zapach nasion (najlepiej pod pokrywką gdyż nasiona te pod wpływem ciepła - skaczą na patelni). UWAGA! nie prażyć za długo aby gomasio nie stało się gorzkie

3

Mieszankę wystudzić a następnie utrzeć w moździerzu lub blenderem. Przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce.