Opcje drukowania:

Gołąbki w liściach kapusty włoskiej z sosem pomidorowym

Ilość porcji12 porcjiCałkowity czas3 godziny

 1 główka włoskiej kapusty ( najlepsza trochę spłaszczona z okazałymi liśćmi ok 1½kg )
 450 g ryżu długoziarnistego
 1 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej
 olej
 masło
 sól
 pieprz
 koncentrat pomidorowy na sos
 mąka krupczatka
 mąka ziemniaczana
 1 l bulionu warzywnego
1

Wyciąć głąb kapusty i delikatnie obrać ją z liści, aż do czasu gdy stanie się to dość trudne. Wtedy należy polać resztę kapusty gorącą wodą, chwilę odczekać i już bez przeszkód obierać dalej.

2

W dużym garnku o szerokim dnie zagotować sporą ilość osolonej wody, do której należy wkładać po kilka liści na raz na ok. 2 minuty, po tym czasie wyjąć je delikatnie i odsączyć.

3

Ostrym nożem usunąć gruby nerw środkowy tak, aby nie przeciąć liścia. W ten sposób przygotowane liście są elastyczne i łatwo będzie się z nich zawijać gołąbki. (woda służąca nam do zaparzania liści z kapusty może zostać użyta do ugotowania ryżu)

4

Do wrzątku wkładamy trzy torebki długoziarnistego ryżu zwracając uwagę aby były zanurzone w wodzie i pod przykryciem gotujemy na małym ogniu ok 15 min. Jeżeli ryż wypełnia niemal cały woreczek to sygnał, że czas gotowania dobiegł końca.Wyjmujemy torebki z ryżem z garnka, odsączamy je z pozostałej ilości wody, i po rozcięciu woreczka wysypujemy ryż do sporego naczynia.

5

Z opakowania wyjmujemy mielone mięso i dodajemy do ryżu. Całość polewamy niewielką ilością oleju, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i dokładnie mieszamy.

6

Farszem wypełniamy liść kapusty tak, aby można było bez przeszkód zawinąć gołąbek.

7

W naczyniu do zapiekania gołąbków rozprowadzamy niewielką ilość oleju i wyścielamy jego dno wierzchnimi lub pozostałymi liśćmi kapusty. Na nich warstwami układamy gołąbki, posypujemy je z wierzchu solą i pieprzem, lekko podlewamy przegotowaną wodą i szczelnie okrywamy folią aluminiową.

8

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C i wkładamy naczynie z gołąbkami na ok. 30-40 min.

Sos pomidorowy przygotowanie:
9

Zagotować w garnku bulion i dodać do niego 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ( w zależności od jego gęstości i smaku ),  sól i pieprz do smaku.

10

Dodać łyżeczkę masła, gotować na małym ogniu.

11

Do kubka wsypać 3 łyżki mąki krupczatki i jedną płaską łyżkę mąki ziemniaczanej, dolać niewielkąilość zimnej wody (tzw. podbitka ) i dokładnie całość wymieszać np. rozbełtać widelcem tak, aby niebyło grudek.

12

Powoli małą strużką wlewać podbitkę do garnka z sosem ciągle mieszając zawartość i nie przerywając gotowania. Zagęścić sos według uznania, przegotować.

Wartości odżywcze

Porcji 0


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35