Opcje drukowania:

Genialne pierogi!

Ilość porcji1 porcja

Składniki na ragu:
 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowe
 ¼ szklanki czerwonego wina -dodałam brandy bo wina nie miałam
 2 cebule
 3 ząbki czosnku
 1 świeża bazylia
 pomidory w puszcze
 suszone pomidory
 chili
 olej
 sól
 pieprz
 tymianek
 oregano
 zioła prowansalskie
Składniki na ciasto:
 3 ½ szklanki mąki pszennej
 1 szklanka ciepłej wody
 ½ łyżeczki soli
Dodatkowe składniki:
 masło
 ser tarty parmezan
1

Cebulę z czosnkiem pokrojoną w drobną kostkę podsmażam na 3 łyżkach oleju

2

Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni, dodaję drobno posiekane chili (jeśli nie macie można użyć przyprawy w proszku), suszone pomidory i świeżo posiekaną bazylię

3

Podlewam 1/4 szklanki brandy i duszę ok 10 minut,

4

Dodaję pomidory w puszce i gotuję jeszcze kilka minut,

5

Doprawiam do smaku solą i pieprzem oraz ziołami: oregano, tymianek, zioła prowansalskie

6

Odstawiam aby się przegryzło

7

Jeśli farsz jest zbyt płynny dodaj do niego łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 100 ml zimnej wody

Przygotowanie ciasta:
8

Mąkę, sól umieść w misce, dodaj tyle wody ile zabierze ciasto. Wyrabiaj do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Możesz podsypać mąką jednak nie dawaj jej za dużo bo ciasto będzie twarde.

9

Ciasto odłóż na 20 min w ciepłe miejsce aby odpoczęło.

10

Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj miska o średnicy ok 15 cm krążki. 

Przygotowanie pierożków
11

Na przygotowane 15 cm krążki z ciasta wykładaj centralnie farsz boloński.

12

Pierożki sklejaj zakładając ciasto co 05,cm tworząc sakiewkę.

13

Gotuj pierogi w osolonej wodzie przez ok 5-8 min aż wypłyną.

14

Wykładaj na talerz, polej roztopionym masłem i posyp parmezanem.