Opcje drukowania:

Florentynki – ekspresowe ciasteczka

Ilość porcji1 porcja

 ¾ szklanki brązowego cukru
 1 łyżka masła
 1 szczypta cynamonu
 ¼ szklanki sezamu
 ½ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki pestek słonecznika
1

Nasiona wymieszaj w jednej misce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.

2

Na patelnie z grubym  dnem wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj.

3

Kiedy cukier będzie płynny dodaj masło i wymieszaj.

4

Dodaj nasiona i  całość dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a orzechy lekko podprażą.

5

Łyżką wykładaj ciasteczka na przygotowany papier, starając się aby były płaskie i miały grubość maksymalnie 0,5 cm*.Wystudź.

6

*Należy ostrożnie pracować aby się nie poparzyć gorącym karmelem.
Ciasteczka bardzo szybko stygną, a karmel je zespaja. Można wykończyć je zatapiając w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
Florentynki można przetrzymywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.