Opcje drukowania:

Florentynki – ekspresowe ciasteczka

Ilość porcji1 porcja

 ¾ szklanki brązowego cukru
 1 łyżka masła
 1 szczypta cynamonu
 ¼ szklanki sezamu
 ½ szklanki płatków migdałów
 ¼ szklanki pestek dyni
 ¼ szklanki pestek słonecznika
1

Nasiona wymieszaj w jednej misce. Na blaszkę wyłóż papier do pieczenia.

2

Na patelnie z grubym  dnem wsyp cukier i postaw na średnim ogniu. Poczekaj, aż cukier się rozpuści. Nie mieszaj.

3

Kiedy cukier będzie płynny dodaj masło i wymieszaj.

4

Dodaj nasiona i  całość dokładnie mieszaj, aż składniki dobrze się połączą, a orzechy lekko podprażą.

5

Łyżką wykładaj ciasteczka na przygotowany papier, starając się aby były płaskie i miały grubość maksymalnie 0,5 cm*.Wystudź.

6

*Należy ostrożnie pracować aby się nie poparzyć gorącym karmelem.
Ciasteczka bardzo szybko stygną, a karmel je zespaja. Można wykończyć je zatapiając w roztopionej gorzkiej czekoladzie.
Florentynki można przetrzymywać w suchym miejscu, w zamkniętym pojemniku do 2 tygodni.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:35 Stack trace: #0 /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('//wp-content/wf...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 35