Opcje drukowania:

Fit zupa z dyni i słodkich ziemniaków

Ilość porcji1 porcja

 1 mała dynia Hokkaido
 2 słodkie ziemniaki
 3 ząbki czosnku
 1 papryczka chili
 2 łyżki oliwy z oliwek
 1 duża cebula
 1 l bulionu warzywnego
 1 puszka mleka kokosowego
 sól i pieprz
 1 gałka muszkatołowa
 do posypania: koperek, podprażone pestki dyni
1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 º C z funkcją grzania góra - dół. Dynię przekroić w połowie i usunąć nasiona. Warzywo pokroić w dużą kostkę (pozostawić skórkę - w odmianie Hokkaido jest miękka i można przygotowywać ja w całości - inne dynie należy obierać). Słodkie ziemniaki pokroić na ćwiartki. Warzyw wymieszać z 1 łyżką oliwy, przenieść na blaszkę i piec około 30 minut, aż zaczną się lekko przypalać.

2

W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną drobno cebulę z czosnkiem oraz posiekanym chili.

3

Wyjąć warzywa z piekarnika,usunąć z ziemniaków skórę.

4

Do rondla dodać całą zawartość blaszki czyli dynię i słodkie ziemniaki, podsmażyć całość przez 2 minuty.

5

Dodać bulion i gotować około 15-20 minut.

6

Kiedy warzywa zmiękną całość zmiksować na gładki krem. Zmniejszyć ogień i wlać mleko koksowe. Doprawić gałką muszkatołową, sola i pieprzem. Podawać z podprażonymi pestkami dyni i koperkiem (ja przed podaniem polałam ją jeszcze olejem rydzowym oraz ze względu na jej pikantność dodałam łyżkę jogurtu aby ja nieco złagodzić).