Opcje drukowania:

Fit tarty z jogurtowym musem czekoladowym z cynamonem

Ilość porcji3 porcjeCzas Przygotowania10 minutCałkowity czas30 minut

Spód tarty:
 8 sztuk daktyli
 ½ szklanki mielonych migdałów
 1 szczypta soli
 2 łyżki wiórek kokosowych
Składniki na mus:
 100 g gorzkiej czekolady 70%
 3 białka
 1 łyżka cukru trzcinowego drobnego
 1 ½ łyżki jogurtu greckiego
 ½ łyżeczki cynamonu
 1 łyżka skórki startej z pomarańczy
Przygotowanie spodu:
1

Daktyle zmiksować na pastę, dodać do niej mielone migdały, szczyptę soli i wiórki koksowe.

2

Przygotowanym ciastem wypełnić foremkę o średnicy 10 cm i włożyć do lodówki na czas przygotowania musu.

Przygotowanie musu:
3

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić.

4

Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę cukru. Piana ma być błyszcząca.

5

Do rozpuszczonej czekolady dodać cynamon, jogurt i dobrze wymieszać.

6

Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając.

7

Masę przelać do przygotowanych spodów i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce.

8

Przed podaniem posypać skórką z pomarańczy.

Wartości odżywcze

Porcji 3